Gemeente Hooglede

Zwerfkatten

De gemeente voert een actief zwerfkattenbeleid om de zwerfkattenproblematiek aan te pakken. Dat is nodig omwille van verschillende redenen. Zwerfkatten zorgen voor overlast door het lawaai bij gevechten en in de paartijd, door het vervuilen van de omgeving en door het zoeken naar voedsel, denk maar een de opengescheurde vuilniszakken Bovendien kunnen katten een bedreiging vormen voor inheemse wilde dieren en schade toebrengen aan de lokale fauna. Voor de sterilisatie van zwerfkatten werkt de gemeente samen met VZW Dierenasiel regio Roeselare.

Heb je overlast van zwerfkatten? Dan kan je contact opnemen met de technische dienst.

Procedure:

  1. Na melding bij de gemeente vangt VZW Dierenasiel regio Roeselare de zwerfkatten op die zich op het openbaar domein bevinden. Dit door middel van een speciale vangkooi voor katten.
  2. Het dierenasiel houdt de kooien dagelijks nauwlettend in de gaten. Omwonende die een kat opmerken in de kooi, kunnen dit steeds melden. Katten die gechipt zijn, worden meteen terug vrijgelaten.
  3. De katten worden naar een erkende dierenarts gebracht en worden na een grondige gezondheidscontrole gecastreerd of gesteriliseerd. Behandelde katten krijgen een knip in hun oor ter herkenning. Wanneer de dierenarts vaststelt dat een kat ernstig ziek is, of bij onnodig lijden zal deze beslissen om de kat te euthanaseren.
  4. De katten worden door het dierenasiel opnieuw vrijgelaten op de plaats van vangst. De bedoeling is dat de katten zich op die manier enerzijds niet meer voortplanten en anderzijds een territorium bezet houden.

Melding zwerfkatten

Adoptie:

Zwerfkatten die nog niet volledig verwilderd, maar socialiseerbaar zijn, worden in orde gemaakt (castratie/sterilisatie, inentingen, identificatie en registratie) en ter adoptie gesteld. Kittens tot de leeftijd van 8 weken kunnen meestal nog worden gesocailiseerd en voor adoptie aangeboden.